Ga naar inhoud

Bus


Lindoras

261 weergaven

BusBus.jpg.0fefedfe7e70a10295bed526f13a62b4.jpg
Designer: Jeroen Doumen, Joris Wiersinga
Publisher: Splotter Spellen, Capstone Games
14+, 3-5 spelers, 120 minuten

Vanwege het twintig jarig bestaan wordt Bus opnieuw uitgebracht.
Het was destijds een van de hoogtepunten van een paar nederlandse studenten,
die zelf spellen ontwierpen. Zij richten hiervoor Splotter Spellen op,
die inmiddels een begrip in de spellenwereld zijn
met vooralsnog als absolute klassieker: Food Chain Magnate.

Capstone Games gaat de nieuwe print van Bus uitbrengen.
Zij hanteren hiervoor een heel nieuw pre-order systeem.
Te vergelijken met P500 van GMT.
Dat betekent bij GMT dat als er 500 pre-orders zijn, de spellen geprint gaan worden. Enzovoort.
Geen kickstarter dus. Verwacht wordt dat de release tijdens Essen Spiel 2019 zal zijn.

Voorafgaand aan Essen 1999 creëerde een groep studenten Splotter Spellen om een deel van hun eigen spelontwerpen te verkopen. Deze game wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van die groep. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk mensen naar hun bestemming te brengen als je kunt. Om dit te bereiken plaatsen spelers routemarkeringen op het bord om passagiers op hun bestemming aan te sluiten. De bestemmingstypen (werk, bar, huis) variëren echter van bocht tot bocht, dus u kunt bepaalde passagiers volgen terwijl ze zich een weg banen door de dagelijkse sleur.

Spelers kunnen meer bussen kopen (ze beginnen met één), bouwen op hun busroute, brengen nieuwe passagiers naar de stad (via de treinen), breiden de stad uit door meer gebouwen toe te voegen en rijden hun bussen. Er is nog een andere optie, de klok, maar daarover later meer. De actiekaart heeft nog een andere slimme functie. Bij sommige acties, route-uitbreiding en bouwen, kan de eerste speler die die actie kiest uiteindelijk de actie als laatste uitvoeren! Dat leidt tot een aantal interessante spelletjes met kip en enkele pijnlijke beslissingen.Het kopen van meer bussen stelt een speler in staat om telkens een extra passagier bij zich te hebben wanneer zij hun bussen rijden - en dus in het beste geval nog een punt te scoren. Afhankelijk van hoe de stad wordt gebouwd, kan het echter lastig zijn om veel passagiers op straat te vinden.

Busroutes strekken zich uit vanaf beide uiteinden van een aanvankelijke plaatsing in Settlers-stijl. Uitbreidingen worden aan beide uiteinden toegevoegd. Routes mogen alleen parallel lopen als een route aan beide uiteinden volledig is geblokkeerd - lijkt vrij zeldzaam - dus het kan pijnlijk zijn om een uiteinde afgekneld te krijgen (maar is dat niet altijd het geval?). Alle nieuwe passagiers komen aan bij een van de twee treinstations, dus dat is een zorg bij het bouwen van een route. Je moet ook voorzichtig zijn om te rennen door een mooie mix van gebouwtypes. En bij het bouwen moet je altijd oog hebben voor het bederven van de routes van andere spelers door een mix van gebouwtypen op elk kruispunt te plaatsen, zodat al hun passagiers gewoon lopen! Ten slotte, wanneer passagiers vervoerd worden, wil men voorzichtig zijn om op te zetten om dezelfde passagier de volgende bocht te dragen.

Bus bij Board Game Geek
 

  • Like 2

1 Reactie


Aanbevolen reacties

Gast
Plaats een reactie...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...