Ga naar inhoud

Bordspellen - wat is er gespeeld?

Log in om dit te volgen  
  • entries
    57
  • reacties
    33
  • views
    1413

Blog schrijvers

Over dit blog

Entries in this blog

DropMix

Soms kom je een spel tegen dat uniek in zijn soort is... DropMix is er zeker 1 van.
Na een maand wachten was het zover.... @Deluxe Roelbook heeft zijn mega collectie uitgebreid met DropMix!
In DropMix maak je gebruik van een apparaat die kaarten uitleest met NFC... Het apparaat maakt via bluetooth verbinding met je telefoon of tablet waarop de DropMix app draait.
Zodra je een kaartje legt op 1 van de daarvoor bestemde vakken op het apparaat herkent de app dat en begint de muziek te spelen. Op de kaarten staat een artiest met een muzieknummer van de artiest.
Ook staat op de kaart waar deze gespeeld kan worden. Zo kun je met de kaarten in de app freestylen, en dan lekker muziek mixen die erbij zit. (dit zijn bekende artiesten zoals afro jack maar ook rockartiesten etc).
Maar je kunt het ook tegen elkaar opnemen wie als eerste 21 punten scoort.
Je mag in je beurt 2 kaarten spelen maar je kunt ook op de DropMix knop drukken en hopen dat je tegenstander wat gespeelde kaarten kwijt raakt (en dus ook zijn of haar punten). De app bevat ook een puzzle en een party mode... vooral de party mode is erg leuk!
Je krijgt dan opdrachten zoals leg een gele kaart af met waarde 2, lukt dit niet krijg je minpunten.
Dus dan is samenwerken wel handig 😉 maar wil niet zeggen dat je altijd kan spelen... er zit zeker een kans element in. Naast dat de mix vaak erg goed loopt en het systeem met de kaarten goed werkt zit de app prima in elkaar en is het apparaat degelijk.
Wel een nadeel is dat de kaarten niet van super kwaliteit zijn en in het midden dikker zijn door de NFC chip.
Dat laatste is niet iets waar omheen te werken valt maar de kaart kwaliteit wel. We hebben het spel voorzien van sleeves om te kijken of het dan nog speelt, dit gaat wel maar met een maximale stapel van 8 kaarten... en dit is in sommige modi te weinig.
Dus momenteel spelen we zonder sleeves, misschien nog kijken of zogenaamde penny sleeves beter werken aangezien deze dunner zijn, Al met al een erg tof concept maar met 1 gevaar... je wilt meer kaarten met meer variatie... en dat kost meer geld! 😛     

Rob

Rob

Side Effects

Soms komt @Lindoras met spellen aanzetten waarvan het thema... bijzonder is... 😉
In dit geval heeft iedereen 4 ziektes en is het doel hier als eerste vanaf te komen!
Maar dat is niet alles bij Side Effects... Naast de 4 ziekte kaarten die je voor je hebt liggen als speler krijg je ook kaarten op hand.
Deze kaarten kunnen medicatie en behandelingen bevatten om je ziektes/aandoeningen op te lossen. Maar als jij een pil neem tegen depressie ben je vatbaar voor andere ziektes, of wel mogelijke bijwerkingen.
Als een tegenspeler een ziekte kaart op hand heeft die op je bijwerkingen staat kan hij of zij die kaart bij je spelen zodat je er weer een ziekte bijkrijgt.
Gelukkig kun je van iedere soort maar 1 ziekte kaart hebben... 😛 In je beurt kun je 2 kaarten spelen uit je hand waarmee je jezelf probeert te genezen en dan andere spelers zieker maakt om te kunnen winnen.
Het kan heel snel afgelopen zijn maar kan ook langer duren als je elkaar echt goed dwars zit. Side Effects is een snel spellend spel met een bizar thema.
Maar het thema is dan ook echt heel mooie uitgewerkt in de vorm van de artwork. Als spel is het een OK spelletje maar hoe dan ook mis staat een prachtige doos als Side Effects niet in je collectie!

Rob

Rob

KeyForge - Hype of toch een blijvertje?

Ondertussen is KeyForge weer een aantal weken uit en heb ik er ondertussen 18 potjes opzitten.
Uiteraard ook weer de nodige decks ingeslagen...  Er zijn binnen KeyForge 7 verschillende "houses" wat er voor zorgt dat je leuke verschillende combo's.
@YuYu en ik hebben er al wat potjes opzitten en lijken we gelijke kansen te hebben om te winnen.
Tegen @Lindoras is tot nu toe een ander verhaal, 2 uit 2 verloren. Wat wel een vraag is die nu opspeelt en veel hoor is: Is de KeyForge hype voor even of blijft deze nog even hangen? Leuke vraag waar je goed over kunt discussiëren.
Ondanks dat ik van de 18 potjes er maar 4 heb gewonnen blijft een leuk spel. Omdat ieder deck uniek is en ongeveer een 10 Euro kost is het relatief goedkoop om in een avond met 2 spelers een nieuw spel te spelen.
In mijn ogen de oplossing voor "the cult of the new". Een nadeel is dat sommige decks wel degelijk beter zijn dan een ander en of het chain mechanisme dan voldoende werkt?
En het kan wat geld kosten totdat je een deck hebt wat je leuk vindt... 😉  Hoe zie jij KeyForge nu en zeg over een jaar?
Nu zie ik het als een leuk en succesvol kaartspel maar ze moeten het komend jaar wel met wat vernieuwingen komen om de "hype" vol te houden...
   

Rob

Rob

A Tale of Pirates

Afgelopen vrijdagavond was het KeyForge release avond bij 4 Your Games.
Daar heb ik 3 potjes KeyForge gespeeld en ze allemaal verloren.
Toen ik naar huis ging kon ik het niet laten om een goed cooperatief bordspel mee naar huis te nemen: A Tale of Pirates... Deze heb ik zaterdag gespeeld met @Lindoras, @Dan2x en Isayah.
A Tale of Pirates is een realtime cooperatief spel wat werkt met een app die op je tablet of smartphone aanstaat tijdens het spelen. Iedere speler pakt een zandloper, deze is die speler zijn of haar zandloper voor het hele spel.
Leg het bord klaar en maak het piratenschip klaar en start nu de app op. Kies de missie waar je bent gebleven en de app legt aan je uit wat je moet doen om de missie klaar te zetten.
Dit wordt bepaald door onder andere hoeveel spelers en de moeilijkheids graad.
Maar als je met een vaste groep speelt houd de app ook bij hoeveel schade je boot heeft en hoeveel levens er nog zijn. Als het spel klaar ligt start je de app en probeer je de missie te voltooien.
Denk hierbij aan het looten van geld door het boarden van schepen of ontsnappen uit een havengebied. Tijdens de missie moet je het zijl omhoog of omlaag zetten zodat je kunt draaien of door passages heen kunt varen.
Andere opties zijn: het laden van de kanonen, het afvuren van de kanonen, het schip draaien, het schip repareren en op de uitkijk staan zodat je een kaartje wat dicht ligt opengedraaid kan worden. Rond het bord liggen allemaal gesloten kaarten behalve recht voor je schip, dus als je draait en de kaarten liggen nog dicht weet je niet waar je op afvaart.
Op zich niet zo'n probleem tenzij het rotsen zijn want deze geven schade aan je boot.
Als je schade oploopt stop je een "kurk" in een gat waar je geraakt wordt.
Deze gaten heb je nodig om die actie uit te voeren. Wil je bijvoorbeeld het kanon afvoeren plaats je je eigen zandloper in het gat bij het kanon wat je wilt afvuren.
Dit kan je pas als de zandloper leeg is gelopen, vervolgens mag je weer een andere actie doen op dezelfde manier Op deze manier moet je binnen de tijd die de app je geeft de missies zien te halen.
Het is een erg leuke maar chaotische coop... Zit je klaar om je kanon af te vuren draait het schip ineens en schiet je in het niets... 😛  Aanrader!    

Rob

Rob

Dungeon Fighter

Het eerste dexterity bordspel wat ik gespeeld heb is Dungeon Fighter.
Dit is nu een aantal jaren geleden en dat was in de oude winkel bij 4 Your Games.
Dobbelstenen op een doel gooien onder je benen door... Bovenstaande foto is van afgelopen woensdag... Dungeon Fighter is eindelijk terrecht gekomen in mijn collectie!
De versie die ik de eerste keer speelde was van Fantasy Filght... deze versie is gekocht tijdens Spiel 2018 maar dan bij Horrible Games.
Tegelijkertijd ook 3 uitbreidingen bij gehaald, mis er nu nog eentje.... 🙂  In Dungeon Fighter speel je met zijn alleen samen om door een weg door de dungeon.
Cooperatief en dexterity gaan vaak samen zo ook in dit bordspel. iedere kamer heeft een uitdaging en neem je het op tegen een monster en aan het einde van de dungeon is het zaak dat je de eindbaas verslaat.
In het midden van de tafel ligt een groot bord in de vorm van een doelwit. Iedere speler gooit met de dobbelstenen die beschikbaar zijn in de dobbelsteen voorraad.
Op het bord staan getallen die wat het aantal schade aangeeft dat je het monster doet. Er zijn 3 gekleurde dobbelstenen: rood, groen en blauw.
Iedere dobbelsteen heeft ook een aantal zijdes met een oog erop, de andere zijdes zijn leeg.
Land je dobbelsteen op een oog dan gaat je abilitie af van je karakter die overeenkomt met de kleur.
Denk hierbij aan extra schade doen aan het monster, genezen of equipment kaart pakken. Naast de gekleurde dobbelstenen kun je aan witte dobbelstenen komen, deze kun je kopen en verdienen als je een monster met weinig dubbelstenen kapot maakt.
De witte dobbelstenen kost in de shop (die je tegenkomt in de dungeon) kopen voor 3 munten.
Munten verdien je weer door het doodmaken van de monsters. Sommige monsters kun je alleen maar doodmaken met speciale regels voor zoals een onder je been door gooien, vanuit je voorhoofd de dobbelsteen laten vallen en nog veel andere rare dingen.
Het spel speelt snel en geeft leuke situaties... Voor mij is dit een spel wat in de collectie hoort!  

Rob

Rob

Space Park

We hebben op Spiel wel wat space spellen gekocht.
In dit geval @YuYu die Space Park heeft meegenomen.
Een spel met mooie artwork! In dit spel staan er 3 raketten op het bord en een drone.
Het bord bestaat uit 7 locaties. In je beurt mag je 1 van de raketten kiezen, deze activeert de actie van de locatie waar de raket staat.
Zaken zoals een het pakken van een rode, blauwe of groene kristal, pakken van een nieuwe scoringskaarten en verplaatsen van de drone. De drone kun je verplaatsen naar een locatie naar keuze.
Zolang jij de afstandsbediening in je bezit hebt en mensen activeren de raket die bij de drone staat krijg jij ook een bonus.
Bonus kan zijn een rood kristal of een token zodat je voordat je de raket activeert in je beurt hem een plaats verder zet. Je scoort punten met het kaarten.
Deze speel je in je beurt en op deze kaarten staan kosten, bijvoorbeeld betaal 4 rode kristallen voor 5 punten.
Sommige kaarten geven je dan een passieve winst zoals dat je 1 rood kristal minder moet betalen voor kaarten. Het spel speelt heel snel en ziet er prachtig uit.
Niet heel veel diepgang maar zeker geen slecht spel.

Rob

Rob

Tag City

Een genre wat steeds populairder wordt binnen de bordspellen is Roll & Write.
@Agnes is hier een fan van en heeft de nodige roll & write spellen ingeslagen tijdens Spiel 2018.
De eerste die ik gespeeld heb is Tag City. In dit spel moet je met "tetris" blokjes zo goed mogelijk je speler bord vullen.
Deze bestaat uit 4 gekleurde vlakken, heb je een vlak vol krijg je punten maar ook als je een rij hebt horizontaal/verticaal krijg je punten.
De speler die als eerst een rij of vlak vol heeft krijgt meer punten dan de volgende spelers.
Je moet als speler dus aangeven aan je medespelers wanneer je iets hebt gehaald. In het midden van de tafel liggen verschillende soorten tetris blokjes, deze kun je mogelijk gebruiken die ronde.
Welke je mag gebruiken hangt af van de "first player". Die gooit dobbelstenen, de ogen op de dobbelstenen bepalen welke blokjes er gebruikt kunnen worden.
Als voorbeeld als de 1 gegooid wordt mag de first player kiezen uit de 2 blokjes links en recht staan op het bord in het midden waarop de 1 wordt uitgebeeld. Er is dus keuze voor de first player maar dat hoeven niet de blokjes te zijn die gewenst zijn!
Dus het is een beetje geluk maar voornamelijk lekker puzzlen.
De blokjes kun je ter referentie van het middelste bord afhalen maar zul je vervolgens met de stift die bij het spel zit tekenen op je speler bord. Het thema is leuk en het speelt snel en leuk weg.
Zeker een aanrader al heb ik weer eens verloren van @YuYu
 

Rob

Rob

Space Base

Tijdens Spiel liep ik samen met @Deluxe Roelbook naar de AEG stand om te kijken wat ze dit jaar hadden staan.
Uiteraard ging @Deluxe Roelbook lekker shoppen en heeft daar onder andere Space Base meegenomen.
Voelt een beetje aan als Machi Koro maar dan in de ruimte met meer opties. In Space Base heeft iedereen een eigen spelersbord of wel je eigen Space Base.
Het spelerbord heeft 12 vakjes voor 12 ruimteschepen.
Deze zijn al gevuld aan het begin van het spel maar zijn te upgraden met nieuwe schepen die in het midden van de tafel liggen.
De kaarten die je al hebt liggen komen aan de bovenkant en geven extra mogelijkheden daar waar het schip geupgrade wordt. In je beurt mag je 1 of 2 dobbelstenen gooien. Wat er gegooid wordt bepaald wat je kunt gebruiken op je Space Base.
Diegene met geupgrade schepen kunnen kijken of de dobbelstenen iets triggeren. Het spel zit zo in elkaar dat je ook op moet letten in andermans beurten.
Space Base is om deze reden een spel met weinig "down time" en dat is leuk!
Je wint door middel van 40 punten te scoren, dan wordt de ronde afgemaakt en is het nog mogelijk om boven de 40 punten uit te komen en alsnog te winnen. Wij hadden op de tafel een erg tof space ship liggen... namelijk eentje die het mogelijk maakt dat als je deze in je space base hebt liggen die bij 4x 12 gooien je de overwinning geeft!
De artwork heeft wat weg van FTL de computer game, erg tof gedaan. Machi Koro? Een beetje... maar zeker een beter spel dan Machi Koro!  

Rob

Rob

Tiny Epic Zombies

De Tiny Epic serie loopt al een tijdje en 1 van de laatste is Zombies.
Daar waar ik het altijd ontzettend tof vind hoe klein het is zijn de spellen zelf niet echt mijn ding.
Maar Tiny Epic Zombies kan ook coöperatief gespeeld worden... dus toch meegenomen op Spiel met een speelmat. Is dit dan een mini Zombicide? Nee niet helemaal... maar het speelt wel leuk.
Het spel wordt verkocht als een Tiny Epic met verschillende modi.  Oorspronkelijk is het 1 versus meerdere. De helden tegen de zombies, waarin de zombies door 1 speler wordt bestuurd.
In de coöperatieve modus speelt het spel de zombies. Je moet in je beurt 3 keer verplaatsen, kom je in een kamer met een zombie dan moet je dobbelen om te kijken of je schade krijgt.
De zombie is altijd gedood en wordt van het bord verwijderd.
Tijdens je beurt neem je een gesloten kaart met je mee, aan het einde van je beurt wordt deze omgedraaid. 
Op deze kaart staat een symbool, komt deze overeen met de kaart waar je op dat moment opstaat dan komen er op die kleur kaarten 4 zombies, en is de kans groot dat je schade krijgt. In het midden van het "bord" ligt de kaart waarin je basis ligt. 
Iedere keer dat er een zombie teveel geplaatst moet worden op een omliggende kaart krijgt je basis schade.
Je start met 3 "hekken", iedere schade haalt een hek weg... Zijn alle hekken weg worden de overgebleven mensen 1 voor 1 opgegeten door de zombies.
Zijn alle mensen opgegeten? Helaas dan ben is het game over. @YuYu en ik hebben het de eerste keer redelijk eenvoudig overleefd.
Het spel voelt in coöperatieve modus niet alsof het de modus is waar het spel in uitblinkt. Helaas, al lijkt het met "one vs many" me een prima spel.
We gaan het nog een keer proberen in coöperatieve modus... al is het maar omdat het spel er erg tof uitziet!

Rob

Rob

Get Bit!

Veel nieuwe spellen van @YuYU die hij op Spiel heeft gescoord hebben het speel element van Get Bit!
Dus die hebben we ook 1 keer gespeeld... een kort maar grappig spelletje. Iedere speler krijgt een poppetje en kaarten met daarop getallen van 1 t/m 6 (bij 3 spelers).
Tijdens de ronde speelt iedere speler een gesloten kaart voor zich. Speel je kaart met het getal 1, dan ga zwem je als eerste naar voren... Weg van de haai!
Vervolgens gaat het getal 2, 3, 4, 5 en 6. Als je 6 speelt zwem je als laatst naar voren, dat lijkt de beste optie.
Maar als er nog iemand 6 speelt net als jij dan blijven jullie beide op dezelfde plaats dobberen.
De kaarten die je gespeeld hebt kun je niet nog eens spelen totdat je nog maar 3 kaarten op hand hebt, dan mag je alle kaarten weer pakken. Diegene het dichts bij de haai verliest 1 van zijn of haar ledematen. 
Verlies je je been of arm? Dan mag je wel weer je gespeelde kaarten toevoegen aan je hand.
Je kunt 3 ledematen verliezen... bij de 4e verdrink je en lig je uit het spel. Simpel en snel spelletje. ? 

Rob

Rob

Dawn of Peacemakers

Het eerste spel van @Dan2x en @lydia op Spiel 2018.
Van de makers van Dale of Merchants dit keer een cooperatief spel maar wel in diezelfde wereld.
Dit keer ga je het gevecht niet zelf aan maar probeer je de gevechten te stoppen! De wereld van Dale of Merchants is mooi... en zo is ook dit spel wat betreft artwork prima in orde.
Daarnaast is het bord en ook zeker de miniaturen van goede kwaliteit.
Je kunt als speler uit 1 van de 4 karakters kiezen. Iedere speler krijgt een envelop die ze open moeten maken... Hierin krijgen ze een brief van een wijze oudere die vraagt of ze willen helpen.
Er is een oorlog op komst tussen 2 volkeren en het is jullie taak deze oorlog tegen te houden. Als speler loop je over het slagveld zonder een slag of stoot uit te delen.
Maar je hebt wel kaarten in je hand om het slagveld te beïnvloeden.
Omdat je door een wijze oudere bent gestuurd weten de andere volkeren dat je te vertrouwen bent.
Dus op het moment dat jij tegen ze zegt dat er een andere actie uitgevoerd moet worden doen ze dit braaf. Iedere ronde krijgen de spelers 4 kaartjes in totaal.
Speel je met 2 spelers, krijgt iedere speler er 2, bij 4 spelers iedere speler 1.
Als speler moet je met je karakter bij 1 van de vechtende volkeren staan om de meeste kaarten te spelen en dat volk te beïnvloeden. De vechtende volken hebben een moraal... als dit op 1 of 2 staat willen ze opgeven.
Het is de spelers taak om het moraal van beide volkeren op 1 of 2 te krijgen. Dit kan door bepaalde kaarten maar gaat veelal toch door slachtoffers die vallen.
Maar niet te veel want dan zijn ze verslagen en is er dus een winnaar.
Iedere missie die je speelt heeft impact op de missie die hierop volgt.
Doe je het goed dan wordt je volgende missie iets eenvoudiger... doe je het slecht... tjah ?  Het spel heeft ook gesloten onderdelen in de doos zitten wat een soort legacy feel geeft.
Gelukkig gaat er niets kapot in het spel en is het vooral een leuke toevoeging als je het verhaal speelt.
Daarnaast is er ook nog een skirmish mode, maar deze hebben we nog niet gespeeld. Wel hebben we in 2 dagen ondertussen 3 missies gespeeld... erg leuk spel!

Rob

Rob

Chronicles of Crime

Spiel 2018 is voorbij maar we hebben voldoende spellen gehaald om de komende weken nieuwe spellen te spelen.
De 2e dag van Spiel hebben we Chronicles of Crime bij Lucky Duck gekocht.
Een bordspel waarbij een mobiele app gebruikt wordt... het kan goed gaan... In dit spel moet je samen moorden oplossen.
Er zijn ondertussen al een aantal van dit soort games zoals de Sherlock series.
Daar is alles nog "analoog" maar dit is dus anders bij Chronicles of Crime. In het spel zitten verschillende kaarten maar ook karakter- en locatie.
Deze bevatten allemaal en eigen unieke QR code.
De QR codes worden gescanned in de app op je mobiele telefoon.
Omdat er alleen maar nummers en QR codes staan kunnen alle kaarten, karakters en locaties voor van allerlei soort verhalen op andere manieren gebruikt worden. In het geval van de tutorial start je in de locatie Scotland Yard en met je leiding gevende wat karakter kaart nummer 33 is.
Dit wordt allemaal via de app aan je uitgelegd. 
Vervolgens scan je de locatie QR zodat de app weet dat je in Scotland Yard bent.
Dan scan je de karakater kaart 33... nu ben je in een conversatie met je leidinggevende.
Hij komt met een gevonden lijk... en jij moet uitzoeken of dit een moord is ja of nee. Je krijgt de locatie zodat je deze kan wegleggen naast het bord.
Als je die QR code gebruikt krijg je de mogelijkheid rond te kijken in de kamer waarin het lijkt is gevonden.
Na 40 seconden is de tijd op en ga je door een deck met kaartjes heen met woorden als: huisdieren, eten etc. Kies de kaartjes die te relateren zijn aan de zaken die je hebt gezien in de kamer.
Deze kaartjes zijn weer te scannen en geven je informatie. Op deze manier kom je erachter dat er taart lag op de vloer.
Deze laat je onderzoeken door het laboratorium en dan blijkt er vergif in de taart te zitten. Je krijgt steeds meer hints en locaties en karakters om te onderzoeken.
Net zolang totdat je het idee hebt dat je de moordenaar hebt gevonden. De app werkt goed en het feit dat je met een VR brilletje rond kan kijken op de locatie waar de moord is gepleegd is erg tof gedaan!
Chronicles of Crime is zeker een aanrader!

Rob

Rob

Between Two Castles of Mad King Ludwig

We zitten in het "Spiel" huisje met bijna met zijn allen.
Tijd om spellen te spelen en dan het liefst nieuwe natuurlijk... dit keer Between Two Castles of Mad King Ludwig.
Een spel van Stonemaier Games en dus een geliefde titel van @Deluxe Roelbook! Om maar even te beginnen met de inlay van het spel... of wel wat zit er in de doos?
In het geval van Between Two Castles of Mad King Ludwig is dit serieus goed gedaan!
Alle spel componenten passen in zogenaamde gametrays.
Pak de trays uit de doos zet ze op tafel en je kunt beginnen aan je spel. Dit op zich is al een heel groot pluspunt, dit zorgt ervoor dat het potentieel vaker gespeeld gaat worden (minder opzet tijd).
Als je al eens Between Two Cities hebt gespeeld komt dit spel bekend voor.
Het is hetzelfde idee alleen heeft het meer diepgang. In dit spel bouw je met de 2 spelers naast je (links en rechts van je) kastelen.
Elke speler bouwt dus 2 kastelen.
Dit is een uniek spel element wat zorgt voor leuke interactie met de spelers aan de tafel. Je kunt punten scoren door bepaalde kamers aan elkaar te leggen en op deze te "connecten".
Maar het kan ook zijn dat je extra punten krijgt als je naast een slaapkamer nog een slaapkamer bouwt.
Nadat alle rondes voorbij zijn ga je per kasteel bekijken hoeveel punten deze waard zijn. Iedere speler bekijkt de scores van de 2 kastelen die ze gebouwd hebben en de laagste score telt als eindscore.
Wie dan de hoogste score heeft is de winnaar.
Een leuk en snel spel met veel interactie!

Rob

Rob

Seal Team Flix

Rainbow Six in een bordspel vorm?
Flick m Up style terroristen uitschakelen?
Seal Team Flix! Voordat er aan Seal Team Flix begonnen kan worden is er wat handwerk noodzakelijk.
De speelvelden moeten worden voorzien van "muren" zodat het speelveld compleet is.
Kost even tijd maar het is de moeite waard! In Seal Team Flix neem je het met een team van Seals op tegen de terroristische organisatie Gaia’s Hope.
Het spel heeft een campain mode waarin de spelers beginnen met een Seal zonder specialisatie.
Door het succesvol uitvoeren van missies krijgen de Seals ervaring en kan er worden gekozen voor een specialisme. Aan het begin van een missie kies je de uitrusting die je wilt meenemen, denk hierbij aan een primary weapon en items zoals flash bangs.
Het is een tactisch spel waarin je al snel de in een vuurgevecht vast komt te zitten.
Dan is het zaak om afleiding te veroorzaken... Dit kan door geluid te produceren waar ze op af rennen maar ook door op te splitsen etc. De eerste missie hebben @Lindoras, @Dan2x en ik succesvol afgerond. Het leuke van dit spel zit in het feit het erg tactisch is maar dat je ook behendigheid nodig hebt om je tegenstanders te kunnen raken.
Kom je bij een gesloten deur met een cijferslot moet je er een apart bord bij pakken en binnen de tijd de toetsencombinatie raken met een fiche.
Dit geld ook voor snipen en bommen ontmantelen. Er zit veel verwerkt in het spel en is niet te zwaar en speelt lekker weg.
Deze gaat volgende week mee naar onze jaarlijkse Spiel vakantie!
 

Rob

Rob

Dicey Goblins

Een spel wat al even in de kast stond bij 4 Your Games maar wat we nog niet gespeeld hadden...
Dicey Goblins... een dobbel variant op het bordspel Diamant. Er zit een klein bord bij het spel, dobbelstenen, dobbelzak en een aantal tokens. De actieve speler pakt een dobbelsteen uit de dobbelzak en legt deze op het bord met het laagste aantal eieren als waarde.
Vervolgens haalt hij of zij er nog eens 2 dobbelstenen uit en legt deze op het andere gebied op het bord.
Deze 2 dobbelstenen gaan gerold worden en de resultaten kunnen zijn: eireren, deze leg je bij de eerste dobbelsteen met eieren, of duivelskop... 3 duivelskoppen en de ronde stopt! Voordat deze gerold worden moeten de spelers tegelijkertijd de token spelen.
Dit geeft aan of ze door blijven gaan met eieren zoeken of stoppen met de zoektocht en de eieren meenemen die ze op dat moment kunnen. Ga je alleen stoppen met zoeken en je rent weg mag je uit de dobbelstenen met eieren er eentje uitkiezen.
Zijn er meerdere spelers die stoppen moet je dezelfde kleur dobbelstenen verdelen, kan dit niet dan krijgen die spelers een muntje.
Tijdens het scoren van een dobbelsteen krijg je muntjes gelijk aan de eieren op de dobbelsteen.
Het is dus een gok dat je de eieren pakt die er al zijn of dat je hoopt op betere mogelijkheden, ben je de laatste die nog aan het zoeken is naar eieren ren je naar buiten met 3 dobbelstenen met eieren. Al met al een leuk snel spelletjes, maar mijn voorkeur gaat uit naar Diamant.

Rob

Rob

Santorini

Gisterenavond was het weer tijd voor bordspellen avond bij 4 Your Games.
Dit keer waren er veel nieuwe spelers en heb ik met @YuYu wat snelle spellen gespeeld. Tijd voor een potje Santorini... dit spel ziet er erg mooi uit met de gebouwen en het bord wat op een berg staat.
Het doel van het spel is eenvoudig zorg dat jou "worker" op een 3 hoog gebouw staat. In je beurt kun je je worker verplaatsen en aangrenzend van je worker een gebouw bouwen.
Je begint met de eerste laag, staat er al een laag op de plek waar je bouwt komt er een extra laag op. Zie je dat iemand kan winnen omdat hij of zij bij de volgende beurt op een 3 hoog gebouw kan komen kun jij er voor kiezen (mits je aangrenzend staat) om er een koepel op te bouwen.
Dat zorgt ervoor dit gebouw niet meer te gebruiken is om te winnen. Tijdens het bewegen van je worker is het wel handig om te weten dat je maar met 1 laag per beurt omhoog kan.
Door deze manier moet je soort van trap aan gebouwen maken voordat je op 3 hoog terecht kunt komen. Als je het spel doorhebt zijn er nog kaarten met goden erop, iedere speler krijgt een kaart.
Iedere god heeft een special aiblity zoals het mogen plaatsen van een koepel om alle gebouwen in plaats van alleen op 3 hoge gebouwen. Santorini speelt snel en ziet er prachtig uit, zeker een aanrader!

Rob

Rob

Deadwood 1876

Binnen TafelTOP komen er regelmatig Kickstarter spellen op tafel.
Dit keer had @YuYu Deadwood 1876 binnen dus was het tijd om dit spel te spelen.
De "doos" ziet er in ieder geval al prachtig uit! Het doel is eenvoudig zorgt dat je wint met het meeste goud!
Dit doe je door middel van kluizen te verzamelen. 
Iedere speler begint met 2 kluizen en mag deze bekijken waarna ze gesloten voor je komen te liggen. In je beurt kun je 3 dingen doen. Duel aangaan met andere speler (beide spelen een kaart en dan wie het hoogst dobbelt wint, als de aanvaller wint mag je de verliezer verplaatsen.) Duel aangaan om een kluis te stelen bij een speler (beide spelen een kaart en dan hoogste dobbel wint, als de aanvaller wint pakt hij/zij de vooraf aangewezen kluis.) Kaart spelen en het onderste gedeelte gebruiken, zaken zoals je verplaatsen, nieuwe kaarten pakken etc. Een spel bestaat uit meerdere rondes, aan het eind van de deze rondes wordt er gekeken wie het meest geld in zijn of haar kluizen heeft zitten.
Het is alleen wel een ding als je met meerdere spelers op 1 van de 3 locaties staat. Sta je bijvoorbeeld met 2 spelers bij de saloon, dan tel je bij de laatste ronde het goud wat je hebt op met diegene die ook in de saloon staat.
Op deze manier sta je er beter voor om te winnen... samenwerken kan dus erg handig zijn! Nadeel van samenwerken... er kan maar 1 iemand winnen!
Tijd voor een laatste duel. ? Het spel speelt vlot weg kan met 9 spelers gespeeld worden, voor dit spel geld hoe meer spelers hoe meer onduidelijkheden... en dus meer plezier!  

Rob

Rob

Reef

De opvolger van Spiel des Jahres 2018: Azul staat alweer klaar en heet Reef.
In dit spel moet iedere speler zijn eigen onderwater rif maken.
Dankzij @Deluxe Roelbook spelen we dit spel voordat we op Spiel zijn geweest. ? Net als Azul is dit spel snel op te pakken en is een potje met 40 minuten klaar.
Iedere speler heeft zijn eigen rif en begint met 4 kaarten. Op elke kaart staat op de bovenkant van de kaart de rif stenen die je kunt plaatsen en op de onderzijde staat een patroon hoe je rif eruit moet zien om punten te scoren.
Als voorbeeld krijg je bij het spelen van een kaart 2 groene stenen die je mag plaatsen en scoor je door middel van een 2 gele stenen naast elkaar.
Hoe lastiger het is om het scoren hoe hoger de punten je krijgt om dit uit te voeren. In je beurt kun je een kaartje pakken waarvan er 3 open liggen en 1 omgedraaid op de stapel.
Of je speelt in je beurt een kaartje en plaats de stenen en scoort de kaart indien mogelijk. Het spel stopt als de kaarten op zijn of als 1 van de gekleurde stenen op zijn.
Vervolgens ga je de punten tellen en de speler met de meeste punten wint.
Bij een gelijk spel wordt er gekeken wie zijn of haar rif het meest vol heeft liggen. Er is minder interactie als bij Azul maar het speelt lekker weg en is een aanrader!
De componenten zijn ook prima in orde. ?

Rob

Rob

Folklore: The Affliction

Als je in de bordspel groep zit van TafelTOP zie je met regelmaat nieuwe spellen.
Zo ook afgelopen woensdag avond toen @Lindoras het spel Folklore: The Affliction meebracht.
"Second Printing en de mooiste mini's zijn de geesten van de heroes!" Gelukkig hebben we de mini's van de geesten nog niet hoeven gebruiken... ?
Het spel speelde we met zijn 3. @YuYu en @Lindoras. Ik zelf kende het spel nog niet maar had vlak voor aankomst van @Lindoras mezelf voorbereid met een aantal filmpjes van Folklore.
Folklore is een RPG gegoten in een bordspel waarbij er geen dungeon master nodig is die een verhaal verzint of helemaal voorleest.
Het verhaal is uitgewerkt in de boeken die bij het spel zitten. Tijdens het spelen krijg je met de verhaallijn keuzes, denk hierbij aan iemand die vervelend tegen je doet...
Wat ga je doen? Het gevecht aan of toch proberen te sussen?
Dit ga je dan in het team overleggen want je werkt in Folklore samen!
Maar er is in iedere ronde iemand anders van het team de zogenaamde leader.
Deze leader heeft het laatste woord...  De leader gaat dan ook het verhaal lezen die bij de keuze hoort en mag dit delen met de teamgenoten... maar er zijn ook momenten dat dit niet nodig is...
Of wel er komen nog leuke dingen bovendrijven als je verder speelt! Je begint het spel waarin je als een team beweegt over een landkaart.
Vanuit de verhaallijn krijg je opdracht om ergens heen te gaan maar je bepaalt zelf hoe je dit gaat doen.
Ga je bijvoorbeeld over de wegen die er liggen en mogelijk omlopen? Of toch liever de korte route maar dan door de wildernis?
Stopt je team in de ronde op de weg dan pak je een event kaart speciaals voor de wegen... maar uiteraard is dit ook zo voor de wildernis!
Land je op een stad kun je hier ook nog allerlei dingen doen zoals dingen verhandelen maar ook genezen en andere zaken.
Tijdens deze reis op de landkaart kun je zogenaamde skirmish enemies tegenkomen... dit is een gevecht met het team tegen bijvoorbeeld een monster.
Dit zijn snelle gevechten en zorgen voor een leuke afwisseling. De gevechten gebeuren met 2 dobbelstenen met percentile mechnisme. Een dobbelsteen die de tientallen aangeeft en een dobbelsteen voor de eenheden.
Dit geld ook voor de gevechten tijdens de chapters maar dan wordt het gevecht ingezoomed.
Ook hier is het spel niet onnodig ingewikkeld en speelt vlot weg. Er zit erg veel in het spel maar zonder het traag te maken... Dit spel gaat vaker gespeeld worden want dit kan voor mij het leukste nieuw gespeelde spel van 2018 kunnen zijn!

Rob

Rob

Team Up!

Afgelopen vrijdag zag @YuYu Team Up! staan bij 4YourGames.
Het bordspel met een EURO pallet erin! Dit is het nieuwe spel van Helvetiq.
Die hebben ons eerder oa Bandido & Forest gebracht. Team Up! is een coöperatief spel waarin je een soort van 3D tetris gaat spelen.
In je beurt leg je een kaart open en die bepaald welke vorm/kleur blok je moet gaan plaatsen op de pallet. Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk "lagen" volmaakt. 
Iedere laag is 5 punten waard... ieder blok wat je niet hebt kunnen plaatsen telt als een minpunt net als iedere kaart die je niet kunt uitvoeren. Je moet op het juiste moment beslissen om te stoppen.
En aan de hand van het aantal punten bekijk je hoe goed het team nu daadwerkelijk was... Zoals we gewend zijn van Helvetiq spellen is het eenvoudig te spelen.
Wel gaat deze niet zo snel op tafel komen als een Bandido... Mooi  componenten,speelt snel maar heeft net niet de beleving als bij Bandido.  

Rob

Rob

KeyForge: Call of the Archons

Afgelopen zondag was ik op de winkeliersdag van Asmodee Nederland.
Hier lag KeyForge klaar voor een demo! Eerste potje meegekeken hoe het speelt... maar de tweede pot wilde ik toch echt zelf spelen!
Normaal ben ik niet van de "kaartspelletjes" maar hier is de hype wel zo groot over... dit moest ik toch zelf proberen. Wat is KeyForge?
Voor wie het nog niet weet is dit een unique deck game.
Of wel iedere deck wat je koopt is uniek en het is ook niet mogelijk om je eigen deck samen te stellen. Dit is geregeld doordat er op iedere deck een QR code staat die in te scannen is op de nog niet gereleasde mobiele app.
Ieder deck heeft zogenaamd 3 houses, dit zijn soorten kaarten in je deck. In het begin van je beurt geef je welk house je gaat activeren in je beurt, het kan dus voorkomen dat je kiest voor het house Mars omdat je die op je playing field hebt liggen. Maar omdat je Mars kiest kun je geen kaarten spelen uit je hand omdat daar geen enkele kaart in zit van het house Mars.
Je hebt dus geen mana kosten etc je house bepaalt wat je kunt spelen. Dit is erg leuk gedaan! Daarnaast is het doel niet om je tegenstander uit te schakelen maar om 3 keys te maken... vandaar de naam KeyForge...
Je kunt aan het begin van je beurt een key maken als je 6 emeralds hebt, emeralds kun je krijgen door het spelen van kaarten uiteraard... Dit spel gaan we zeker in de gaten houden!

Rob

Rob

Pandemic: Rising Tide

Vorige week woensdagavond waren we met zijn 3'en.
Dus na een korte vraag in de chat kwam er naar boven dat er Pandemic: Rising Tide gespeeld moest worden.
@YuYu had het nog niet gespeeld... @Lindoras nam het spel mee. In deze variant van Pandemic is het de taak om Nederland te beschermen tegen water!
Erg tof thema en dus dit keer geen verschillende ziektes maar water cubes die het land binnenstromen. In je beurt heb je net als bij de normale Pandemic 4 acties.
Dit keer kun je: pompen - om water cubes weg te halen bewegen bouwen van een pomp - waar een pomp staat mag je na je acties nog een pomp actie doen bouwen van een haven - hiermee kun je snel de kaart over maak een waterbouwwerk - als deze alle 4 klaar zijn heb je het spel gewonnen Uiteraard heb je het spel ook zo verloren... als de watercubes en/of je kaarten op zijn. Het speelt wel echtt als een Pandemic spel maar dit is natuurlijk niet echt een nadeel!
We hebben onze sessie relatief eenvoudig gewonnen. Nederland is gered!   ps leuk detail is dat het spel samen met een Nederlandse bordspel maker is gemaakt!  

Rob

Rob

Potion Explosion, Bandido, Timber!, Forest en Butt's away heroes!

Het is even stil geweest met wat er gespeeld is... maar er is genoeg gespeeld!
Op een zondag hebben we spelletjes gespeeld met mijn neefjes en nichtje. Eerst een leuk potje Potion Explotion met 2 kids.
Een simpele variant, gewoon je flessen vol maken maar geen gebruik maken van de specials van de flessen.
Potion Explotion is en blijft een erg leuk bordspel die met regelmaat op tafel komt als de kids er zijn! Tijd voor een cooperatief spelletjes: Bandido.
Samen zorgen dat de dief niet kan ontsnappen uit zijn gevangenis!
Dit spelletje heb ik al een flink aantal keren gespeeld, het is een snel spelletje en erg leuk. Timber! is een spelletje wat we gekregen hebben wat stiekum best grappig is.
Bouw je toren en houd hem heel totdat een ander zijn toren het begeeft!
Je geeft een blokje door aan je speler naast je en die moet dat steentje plaatsen op zijn of haar toren.
Geinig simpel spelletje. Vervolgens was het tijd voor een spelletje Forest van dezelfde uitgever als Bandido.
Klein mooi doosje maar dit keer geen cooperatief maar zorgen dat jij in je beurt zoveel mogelijk kaartjes scoort!
In dit spel maak je samen een bos gemaakt van kaartjes maar zie je in je beurt 7 kerstmannen, uilen, elfen of kikkers in het bos zitten moet je dit aangeven.
Klopt dit? Dan mag je de kaartjes pakken met de 7 gevonden elfjes etc. 
Zijn de kaarten op dan is het tijd om te gaan tellen, wie de meeste kaarten heeft gescoord wint. En als laatst pakte mijn nichtje Butt's away heroes uit de kast.
Een spelletje wat ik een aantal jaar terug op Spiel heb gevonden.
Heerlijk simpel dobbel spelletje... Aardig wat kleine spelletje gespeeld en dat was erg leuk!   

Rob

Rob

Super Motherload

Woensdagavond, alleen dit keer een uitgekleed... helaas geen @Lindoras.
Een avond met @YuYu en @Deluxe Roelbook begon met veel praten over bordspellen.
Na een half uur toch maar een spelletje gepakt: Cry Havoc. Juist de titel van het blog is geen Cry Havoc. ?
Na het uitpakken kwamen we tot de conclusie dat we teveel moesten opzoeken wat betreft de regels.
YuYu pakt zijn tas en haalt er Super Motherload uit. "Een spel wat lijkt op Steamworld Dig" (computergame) zeiden YuYu en DeluxeRoelbook.
Ok geinteresseerd. In dit spel speel je kaarten om te graven en je legt tegels waar je gegraven hebt. 
Zijn alle artifacts opgegraven dan komt de volgende laag om in te graven.
En op deze manier graaf je steeds lager... Tijdens het graven pak je resources op wat weer geld is.
Met geld kun je nieuwe kaarten kopen voor in je deck zodat je sneller kunt graven.
Aan het einde van de rit tel je de punten op die je hebt opgegraven en de punten die in je deck zitten met de gekochte kaarten. Dit is een verkorte uitleg van het spel maar ik moet zeggen dat ik het leuker vond dan verwacht! Aanrader wat mij betreft!  

Rob

Rob

Warhammer 40k: Kill Team

@Strekevent en ik zijn al een tijde bezig om een afspraak in te plannen om Warhammer 40k te spelen...
Maar een tweetal weekenden terug was het zover... Warhammer 40k! En dan wel Kill Team! De eerste pot was met erg basis om er even in te komen.
Het is veel stats vergelijken en kijken waar je heen beweegt...
En uiteraard lekker dobbelen! In de eerste game moest ik de linie verdedigen terwijl er een 14 tal orcs er doorheen probeerde te forceren.
Het werd uiteindelijk een orc slachting... ? In de tweede game hebben we de specialist en tactical cards meegenomen in de regels.
Dat geeft weer een hoop opties... erg tof!
Het doel was nu meer een kill of the hill idee.
Er zijn 5 punten die punten opleveren als je ze eind van een ronde in je bezit had.
2 per zijde en 1 in het midden... deze in het midden levert de meeste punten op.
Wat krijg je dan??? Juist de slag om het middelste punt! Ook deze game had ik gewonnen met een beetje... njah veel geluk!
Het is een erg vet spel en ik denk dat Kill Team voor mij ook beter geschikt is dan het normale Warhammer 40k omdat het kleinschaliger is. Er zijn veel regeltjes maar het is nog te behappen...  Ja het is erg leuk om te spelen, gaan we vaker doen! ? 

Rob

Rob

Log in om dit te volgen  
×